Aspectes a tenir en compte quan es tenen mascotes exòtiques a casa

No és del tot estrany que avui dia hi hagi gent que tingui espècies exòtiques com a mascotes, com pot ser un lloro o una tortuga. De fet, cada cop és més habitual. Una espècie exòtica és una espècie (o parts d’ella, com seria el cas de la llavor d’una planta) que s’ha introduït fora de la seva distribució natural i que no podria haver ocupat sense l’acció, directa o indirecta, de l’ésser humà.

La seva principal problemàtica és que poden convertir-se en espècies invasores, és a dir, que es poden establir en un hàbitat natural i ser un agent de canvi i amenaça per a la biodiversitat local. Per aquest motiu, es va crear el Catálogo Español de Especies Exóticas Invasoras. Quan una espècie queda inclosa en el Catálogo, en queda prohibida la seva possessió, transport, tràfic i comerç, dins l’àmbit que s’estableixi per cada espècie en qüestió. El seu incompliment és objecte de sanció.

TORTUGA_03En alguns casos, un animal de companyia és inclòs al Catálogo després d’anys venent-se (com és el cas de les tortugues de Florida). Les persones que tenen individus de l’espècie en qüestió poden seguir mantenint-los, però amb l’obligatorietat d’esterilitzar-los, identificar-los i sol·licitar la firma d’una declaració responsable per part del propietari. A més, en cas d’alliberament accidental, ho hauran d’informar amb caràcter immediat. Sinó, l’alternativa existent és entregar els individus a les autoritats competents.

A Catalunya, actualment, hi ha més de 1.000 espècies exòtiques introduïdes al medi natural, de les quals 109 són invasores. Interessa destacar el cas de la tortuga de Florida, ja que s’ha convertit en invasora perquè la gent les va començar a deixar anar al medi natural. Encara que actualment no es pot vendre, segueix havent-hi molta gent que en té.

La normativa de les espècies incloses dins del mencionat Catálogo prohibeix l’alliberament d’espècies exòtiques al medi natural, sota pena de multes que van dels 3.001 euros als 2.000.000 euros. Les sancions són tant altes pels danys que poden causar a la biodiversitat local.

En el cas que arribi un moment en que no se sap què fer-ne, els animals s’han de portar als centres de fauna autoritzats perquè se’n facin càrrec, com pot ser el CRARC, en el cas de les tortugues. Però no s’han d’alliberar, perquè el medi natural de la nostra zona no és el seu hàbitat natural, amb la qual cosa tampoc es fa cap favor a les espècies exòtiques.

Informació relacionada:

 

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This