Com actuar si et trobes un senglar?
És important conèixer algunes pautes i consells per saber com reaccionar si ens trobem amb un porc senglar.
El consell d’avui va destinat a què fer si ens trobem un senglar. Preferim que no us faci falta perquè no us hagueu de trobar en aquesta situació, però si mai passés, les pautes que avui proposarem poden ajudar a minimitzar-ne el risc.
Abans de tot, hem d’entendre que l’explosió d’aquesta espècie ha provocat que en alguns nuclis urbans o periurbans hi hagi molts contactes entre persones i senglars. A Collserola, per exemple, la densitat d’aquest animal supera àmpliament la capacitat de la zona, fet que provoca que molts cops aquests animals baixin a la ciutat a l’estiu buscant aigua o recursos. Si en voleu més informació, podeu consultar l’entrevista que vam realitzar sobre com es gestionen les poblacions d’aquests animals a Barcelona.
Segons el comportament podrem diferenciar dos grans grups de senglars. Per una banda trobarem senglars salvatges que no tenen contacte amb l’home i, per altra banda, aquells habituats a les persones. Els últims s’aprofiten dels recursos i aliment que els hi proporcionem i, per tant, tenen menys por (apropant-se més a nosaltres). També solen ser més grans i corpulents ja que estan més ben alimentats.
S’ha de fer especial menció al cas de les femelles que es mouen amb les cries, ja que és probable que alguna d’aquestes últimes se’ns apropi i la mare es mostri agressiva per defensar-la. En aquests casos es recomana augmentar totes les precaucions i intentar no espantar-les.
Però que podem fer si els veiem?
Abans de tot, podem pensar en fer una mica de soroll per espantar-los, sempre que estiguin lluny. Cal recalcar el fet de que depèn de la distància a la que es trobin. Hem de recordar que ells intenten fugir si veuen perill i el poden evitar. Però en el cas que estiguin a prop, hem d’evitar fer moviments o sorolls bruscos, ja que ho podrien interpretar com una amenaça directa i enfrontar-se a nosaltres.
Tot i que sembla lògic, no ens hem d’apropar mai. No es tracta de mascotes, sinó d’animals que viuen en un entorn natural i, per tant, ens poden veure com una amenaça directa si ens apropem. A més, en el cas de trobar-nos amb ells, hem d’intentar amagar el menjar per no facilitar que s’apropin de forma agressiva a furtar-lo.
Amb aquestes mesures segurament no tindrem cap problema en el cas que ens topem amb senglars. Recordeu que tot depèn del context i que hem de valorar la distància a la que es troben. Sempre serà millor mantenir la calma i evitar fer sorolls o moviments bruscos, però en un cas donat i si es troben a una gran distància, intentar espantar-los podrà evitar que se’ns apropin més.
0 Comments