Els ambients on viuen els ratpenats

Agraïm la informació facilitada per en Carles Flaquer, coordinador de l’Àrea de Recerca en Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Els quiròpters és el nom de l’ordre que inclou totes les espècies de ratpenat.

Els ratpenats són animals que tenen una fama concreta i és difícil aconseguir que la perdin. És com un clixé: viuen en coves i llocs foscos, surten de nit, són perjudicials, són animals associats amb bruixes i malsons… Tot i que alguns d’aquests aspectes poden ser certs, els mites mai són reals als 100%.

En el cas de on viuen, sí que és cert que es troben en llocs foscos, com coves. Però no són els únics llocs on poden viure. De fet, els ratpenats es poden diferenciar en quatre tipus segons on tenen els seus refugis: cavernícoles, forestals, agrícoles i urbans. En alguns casos, hi ha espècies que pertanyen a més d’un grup, com la pipistrel·la comuna del relat que està enllaçat al final del text (Un Ícar pels ratpenats).

bigues ratpenat ambients

Entre les bigues i a les esquerdes de les cases es poden trobar ratpenats adaptats a ambients urbans

Així doncs, podem trobar ratpenats molt a prop dels ambients urbans. De fet, inclús a dins dels municipis. Un clar exemple és Barcelona, on es poden trobar 5 espècies. Aquestes troben refugi a les esquerdes dels edificis, on poden formar les colònies. A més, els fanals de la ciutat atrauen un munt d’insectes, que són la base alimentària d’aquest grup animal, així que aprofiten aquest llocs per buscar aliment. Tot i això, la llum dels fanals afecta negativament a altres espècies de ratpenats, de manera que la contaminació lumínica fa que no puguin viure en ambients urbans.

Però les àrees urbanes no són les úniques amb influència humana on es poden trobar ratpenats. Com hem dit, en ambients agrícoles també se’n poden trobar i, de fet, algunes espècies urbanes també es poden trobar aquí. Les zones agrícoles ofereixen aliment tot l’any: mosquits, mosques i altres insectes són ben presents en aquests hàbitats.

El principal inconvenient és la falta de refugi que presenten moltes d’aquestes àrees, ja que es tracta d’espais molt oberts amb pocs llocs on poder descansar. Per aquest motiu (a part de la seva funció com a controladors de plagues) es col·loquen caixes niu per a ratpenats en camps de conreu, ja que així es facilita la presència de refugis.

cultiu ratpenat ambients

Els ratpenats es poden trobar en cultius, on són uns excel·lents controladors de plagues

Si busquem ambients poc alterats pels humans on trobar ratpenats, hem de buscar als boscos. I com més madurs i menys alterats, millor. De fet, la pèrdua d’aquest tipus de boscos fa que les espècies forestals cada cop siguin més escassos. La presència de troncs podrits al terra fa que hi hagi una gran abundància d’insectes, així com el fet que hi hagi arbres amb esquerdes o forats (per exemple els creats per picots) o, inclús, morts, afavoreix l’existència de refugis pels ratpenats.

Un aspecte que comparteixen les àrees forestals i les agrícoles és que pot haver-hi masses d’aigua, com canals de rec, rius i estanys. I precisament en aquests ambients és on es poden trobar els dos ratpenats aquàtics que hi ha a Catalunya (principalment a les àrees forestals), que cacen insectes just sobre la làmina d’aigua.

Finalment, tenim els ratpenats cavernícoles. Tot i el seu nom, no necessàriament es poden trobar en coves, ja que algunes espècies considerades cavernícoles han arribat a trobar refugis en antics búnquers abandonats. Això és degut que tenen una estructura i fan una funció semblants a les coves.

Com heu vist, aquests animals poden viure en diferents ambients. I no necessàriament és el mateix ambient on es refugien que on s’alimenten (bastant obvi en el cas dels ratpenats cavernícoles). D’aquesta manera, queda clar que els ratpenats no necessàriament viuen en coves, com la seva fama diu, sinó que es poden trobar en més llocs del que sembla. Ara, visquin on visquin, es tracta d’uns animals especials i que hem de protegir.

Informació addicional:

2 Comments

 1. Bon dia

  Estic interessat en col·locar un habitatge per a ratpenats, perque m’ajudin amb els mosquits del jardí. Els agrairía informació sobre emplaçament ideal del niu, fabricació d’aquest niu, mètode/s per atreure’ls, i tota aquella informació adicional que creguin que pot ser-me útil. Visc en un urbanització a St. Miquel de Gonteres (Viladecavalls) en una casa aïllada.

  Gràcies per la seva atenció.

  Reply
  • Bones Pontxo,

   Moltes gràcies per comentar i demanem disculpes per contestar tant tard.
   Aquesta informació és millor que te l’ofereixen des d’una tenda especialitzada com Oryx, a Barcelona. En cas que no puguis visitar la seva tenda física, pots trucar o enviar un mail i et sabran dir sense problema aquesta informació.
   Sentim no poder ser de més ajuda.

   Una salutació cordial

   Reply

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This