Una caixa niu per ratpenats
Les caixes niu per ratpenats poden servir per millorar la conservació d’aquests animals, facilitant un lloc on poden resguardar-se.
En el consell anterior us vam recomanar alguns punts a tenir en compte a l’hora d’ubicar una caixa niu o bé una caixa menjador per ocells al vostre jardí. Però avui anirem més enllà i complementarem aquell consell amb consideracions en el cas de que us interessi instal·lar una caixa de ratpenats. Tot i que us pot semblar una idea estranya, us assegurem que en alguns casos por ser una bona opció, sempre que es tinguin algunes precaucions.
Pot haver-hi dos motius principals per animar-vos a considerar aquesta opció. Per una banda, moltes espècies de quiròpters han anat minvant degut a varis factor ambientals, entre els quals podríem destacar l’ús de pesticides o la degradació dels seus hàbitats. Per tant, en el cas d’ubicar una caixa niu a casa vostra, (després veurem quins entorns poden ser adequats) aquest fet tindrà un impacte ecològic positiu en la conservació d’aquest grup animal. D’altra banda, molts quiròpters exerceixen una important regulació de les preses de les quals s’alimenten, els insectes. Per tant ajudaran a regular la quantitat de mosquits, per exemple, que hi pot haver durant l’estiu.
Abans d’instal·lar una caixa niu hem de tenir en compte alguns aspectes clau a l’hora de plantejar la seva ubicació. Per començar, idealment hauria d’estar en un lloc més o menys aïllat. Això es degut a que els ratpenats segurament produiran una alta quantitat de femta sota la capsa. A més a més, poden transmetre algunes malalties com la ràbia si hi ha un contacte directe (per això els especialistes que treballen amb ells porten guants), de manera que també haurem d’evitar la proximitat. Això no significa que els quiròpters ataquin a les persones, però hem d’evitar manipular-los amb la mà nua (de fet millor no manipular-los).

Pipistrellus pipistrellus es una de les espècies de ratpenat més comú a Catalunya. Imatge obtinguda a Wikimedia Commons, original de Barracuda1983
Amb aquests punts pot semblar que és molt complicat trobar un lloc adequat on posar la caixa, però segurament hi ha varies opcions. Per exemple es pot ubicar en una casa de muntanya, un hort, una garriga o una casa rural. Podem buscar en aquest entorn un lloc alt i apartat d’on fem la nostra vida quotidiana i sabrem que no molestarà a ningú. També és important que no estigui a l’abast de possible depredadors.
Tenint en compte això, ens falta una de les coses més importants: la pròpia caixa niu. Per aconseguir-ne una podem fer una recerca a internet i adquirir-ne alguna (nosaltres hem trobat opcions interessants a Jardinitis) o, fins i tot, fabricar-la nosaltres amb ajuda de tutorials o assistint a algun curs (aquí en teniu un exemple d’un que es va realitzar durant la setmana de la natura). Com en el cas del consell de les caixes d’ocells, aconseguir-ne una és més fàcil del que podem pensar.
Per acabar, hem de tenir en compte que avui us comentem algunes pautes bàsiques o punts de referència per on començar. Però clar, com sempre, aquest contingut està pensat per que sigui una petita introducció al procés, ja que recomanem que contacteu amb algun expert, parc natural o entitat relacionada que us pugui assessorar de formar més directa en el vostre cas.
Si us animeu i voleu explicar-nos la vostra experiència, podeu usar el hashtag #ConsellCreatibio per compartir-ho amb tots.
0 Comments