Característiques generals de la nàiade

Agraïm la informació cedida per Núria Valls i Oriol Comas, del centre Camadoca Adeffa, a Santa Maria de Merlès, on es du a terme la cria en captivitat de la nàiade Unio mancus.

La nàiade és un mol·lusc bivalv de talla mitjana o gran que viu als rius i rieres. Aquest hàbitat les diferencia d’altres bivalves com els musclos o les cloïsses, que viuen en aigua salada.

A Catalunya hi ha cinc espècies, però comparteixen unes característiques comunes com són un exterior de color fosc amb l’interior de les valves de color nacra. Com tots els bivalves, al seu interior hi ha una estructura anomenada peu, que en el cas de les nàiades els serveix per moure’s lleugerament pel fons dels rius i rieres, on viuen semienterrades (es veu a la foto on apareix una nàiade sola).

 

S’alimenten a partir del plàncton que filtren a partir de l’aigua. La filtració té lloc a les brànquies, l’òrgan que també els hi serveix per respirar. D’aquesta manera, el plàncton que capturen amb les brànquies, acaba sent digerit. Aquest procés, a més, permet netejar les aigües, permetent la vida d’altres espècies. Per aquest motiu, les nàiades són uns organismes tant importants als ecosistemes aquàtics, ja que fan de nexe entre el fons del riu o riera, on viuen, i el medi lliure d’on s’alimenten i que tant necessiten per completar el seu cicle vital. De fet, es pot considerar una espècie clau, ja que sense ella, l’hàbitat on viuria canviaria molt i els organismes que hi conviuen no podrien viure-hi amb les mateixes condicions.

El seu cicle vital és molt complex. La primera fase és una larva molt petita amb dues valves i uns ganxos que serveixen per fixar-se a les brànquies dels peixos que parasiten. Després, com a juvenils, i amb una mida d’uns pocs mil·límetres, es desenganxen del peix i es queden al fons del riu o riera on viuen. Finalment, com a adults, van creixent poc a poc, mostrant unes línies a les seves valves que mostren el creixement que han tingut entre èpoques que no ho feien. Així, com més línies té, més gran i vella és la nàiade.

Informació addicional:

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This