El cavilat, un peix únic a Catalunya

El centre Camadoca ADEFFA, situat a Santa Maria de Merlès, és l’únic centre on es fa cria en captivitat del cavilat. L’informació sobre aquesta espècie l’hem obtingut gràcies al coneixement que tenen al centre, com es mostra a l’audiovisual “El cavilat. Conèixer-lo per conservar-lo“, on han dut a terme la direcció tècnica. El documental ha sigut realitzat per Estudi Divulgació Natura (direcció de Xavier Bayer, fotografies de Pep Guasch i Joan Guasch, veus en off de Marta Vallès, Manu Gómez i Manuela Ané Brito, traduccions de Ramon Puertas i Manuela Ané Brito i producció musical de Lluís Giménez i Mai Sentito).

Per a més informació: www.adeffa.cat i www.ednatura.com

cavilat peix

El cavilat (Cottus hispaniolensis) és un petit peix d’aigua dolça d’entre 10 i 15 centímetres (màxim fins a 18) que presenta una particularitat: no té escates. El seu cap és ample i pla, mentre que la resta de cos és més estreta (en aquest sentit tindria una estructura corporal semblant a la d’un rap). El mascle és més gros que la femella.

Destaquen les dues aletes pectorals, molt desenvolupades i sobre les que es pot recolzar, com si fossin un parell de potes. A més, té dues aletes dorsals, dues ventrals, una anal i la caudal, que és arrodonida. Presenta un color gris-marró, encara que és força variable, amb taques irregulars més fosques. Aquesta coloració permet que es mimetitzi perfectament amb el seu entorn.

Viu sobretot en rius clars i amb elevat corrent. Només és actiu durant la nit, mentre que durant el dia sol estar amagat, on ningú el trobi. Neda pel fons del riu, de manera que és un peix bentònic. Aquest fet implica que la seva capacitat natatòria és baixa.

S’alimenta sobretot d’invertebrats aquàtics, com puces d’aigua o diferents larves, als que detecta a través del moviment i els atrapa acostant-s’hi fent petits salts, per finalment abalançar-s’hi.

En el seu hàbitat també s’hi poden trobar altres peixos, com la truita de riu, i, curiosament, un dels seus competidors per l’aliment és un ocell, la merla d’aigua.

Informació addicional:

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This