Col·locar una caixa niu per als ocells

Quan arriba el bon temps és habitual escoltar el cant dels ocells al carrer. Molts d’aquests ocells que escoltem són claus en alguns processos ecològics, com per exemple en el transport de llavors o en el control biològic de moltes espècies d’insectes de les quals s’alimenten.

A més, un gran nombre d’ells arriben a fer nius en ambients urbans o rurals, tot i que algunes espècies han sofert una gran regressió en els últims anys degut a que cada cop els hi es més difícil fer els nius a la ciutat. És per això que el consell d’avui està relacionat amb algunes consideracions a tenir en compte en el cas que decidim col·locar una caixa niu o un menjador per als ocells del nostre entorn.

El primer pas es conèixer els ocells del nostre voltant, per tal de poder identificar després les seves necessitats o característiques principals a tenir en compte. Hauríem d’intentar esbrinar principalment de què s’alimenta, quina mida té aproximadament i si es tracta d’una espècie migrant o bé resident.

Un cop tenim aquest punt més o menys clar, podem pensar en si preferim tenir una caixa niu o un menjador. Mentre que la primera oferirà un sostre i resguardarà l’animal de les condicions climàtiques permetent fins i tot que criï, en el segon cas solament oferirem un aport nutricional extra a l’hoste. Triar una o altra pot dependre de l’espai amb que comptem, o de si serà compatible la seva presència amb la nostra activitat quotidiana.

caixa niu

Imatge original de jLasWilson obtinguda a www.pixabay.com

Respecte a la casa niu, aquesta pot ser fabricada per nosaltres mateixos, o fins i tot la podrem adquirir en moltes botigues o webs online, simplement navegant per internet. A CreatiBio hem volgut buscar-ne algunes i hem trobat fàcilment caixes nius amb diferents estils i preus, per tant, creiem que hi ha diferents opcions al nostre abast. Sempre tenim a més la possibilitat d’encarregar-la al fuster del barri, facilitant-li la informació que hem cercat prèviament.

Aquí teniu alguns exemples de les caixes que hem trobat a la web de l’Oryx o d’Amazon, i fins i tot un tutorial que hem cercat a Youtube sobre com construir-ne una. A més, és possible que trobem també algun curs o taller realitzat per una entitat relacionada amb el medi ambient i/o l’ornitologia.

 És molt important entendre que la idea que hi ha darrere de la caixa niu o del menjador no és la de tindre un complement per la nostra casa, sinó facilitar les condicions amb què es troben els ocells. Per tant, en aquest cas es recomana tenir en compte les necessitats de l’animal, i mirar pel seu benestar de forma prioritària.  Per exemple, s’ha de tenir en compte l’efecte dels gats quan hi ha menjadores, perquè poden ser atrets pel fet que hi ha més ocells i intentaran menjar-se’ls.

Per acabar, a CreatiBio hem pensat que també pot ser interessant tenir una caixa niu de ratpenats, però això ho explicarem en un altre consell, ja que s’ha de tenir en compte una sèrie d’aspectes concrets en aquest últim cas.

I vosaltres, heu tingut mai alguna d’aquestes opcions a casa? Podeu enviar les vostres imatges i compartir la vostra experiència per les nostres xarxes socials per tal que tothom ho pugui veure. En aquest cas ens podeu etiquetar o afegir l’etiqueta #CreatiBio

 

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This