Com és la trenca
L’Associació TRENCA porta uns quants anys treballant en la conservació de l’espècie a través de la protecció de les últimes parelles i la conservació de les zones de cria, així com el reforç poblacional mitjançant un ambiciós programa de cria en captivitat i del posterior alliberament de polls. Aquest treball s’està realitzant gràcies al recolzament del Centre de Recuperació i Cria en Captivitat de Vallcalent (Lleida), gestionat per la Generalitat de Catalunya, i amb l’ajuda econòmica de la Fundación Biodiversidad, de la Generalitat de Catalunya i del Zoo de Barcelona. WWF contribueix amb el projecte de la trenca a través d’una aliança estratègica destinada a recolzar el treball de TRENCA. Aquesta col.laboració es centra en l’assesorament tècnic, la recerca de finançament i en la difusió de les fites del projecte de conservació de la Trenca.
La trenca (Lanius minor) és un ocell d’uns 20 centímetres, amb el cap gros i el bec ganxut. El cap i el dors són de color gris, mentre que el pit és rosat. El tret més distintiu d’aquesta espècie és la màscara facial negra. Tot i que no hi ha molta diferència entre els dos sexes, el mascle té la màscara més marcada i les franges blanques de la cua més grans que la femella.
L’edat exacte de longevitat de les trenques només és realment coneguda en captivitat, ja que poden viure 10 anys sense problema. En llibertat aquestes dades no són conegudes, ja que hi ha pocs retorns en un any concret d’exemplars registrats a Catalunya l’any anterior.
El que també se sap és que l’edat reproductiva és menor que la longevitat. Arriben a la maduresa sexual durant el primer any: que sigui tant aviat s’entén degut al risc que comporten les migracions que fa, ja que pot trobar nombrosos perills durant el viatge. Un cop han arribat a la maduresa, es creu que dura 2-3 anys en llibertat, però aquí hi ha altre cop el problema de la limitació de dades. En captivitat es poden reproduir durant una mica més de temps.
L’època reproductiva de la trenca és el temps que es troba a Catalunya i la resta d’Europa: arriba entre finals de maig i principis de juny i marxa entre agost i setembre. Durant aquest temps la trenca es reprodueix.
Les cries abandonen el niu abans del primer mes de vida, en un procés progressiu: als 17 dies no volen, però comencen a agafar-se a les branques del niu; dels 17 als 21-23 es mouen per l’arbre; a partir dels 23-24 dies fan els primers vols i, progressivament, els van augmentant fins a abandonar el niu. Tot i així, aquests valors varien depenent de la climatologia i de si són exemplars criats a camp o en captivitat.
Així, queda patent la importància per a aquesta espècie d’arribar a temps i coincidir amb l’època que hi ha una major abundància de preses per assegurar l’èxit reproductiu, cosa que pot veure’s alterada per diferents factors, alguns dels quals comentem en altres continguts.
Informació addicional:
0 Comments