Com identificar espècies

Consell que explica com identificar les espècies que es poden observar quan es visiten entorns naturals, de manera que millori el coneixement de l’entorn.

Si us agrada fer sortides a la natura, es probable que us interessi conèixer les espècies del vostre entorn. Pot ser una activitat divertida si, per exemple, intenteu trobar el màxim d’espècies o gaudiu fixant-vos en els hàbits que tenen. És per això que el consell d’aquest mes anirà enfocat a com iniciar-se en la identificació del nostre entorn.

El primer que hem de tenir en compte és que ens farà falta una guia de camp. Aquesta ens aportarà la informació principal de l’espècie així com alguns aspectes clau per poder identificar-la. Al mercat podem trobar una gran quantitat de guies de flora i fauna. Hi ha guies de bolets, ocells, insectes, rèptils, etc. No solament hi ha disponibles guies per diferents grups, sinó que també n’existeixen segons la zona on ens trobem, així en podrem adquirir per exemple sobre els peixos del Mediterrani o dels ocells d’Europa.

Però es possible que us pregunteu com saber quina guia és la idònia, i més amb tanta oferta disponible. Fàcilment es pot distingir entre dos tipus de guies diferents segons l’objectiu. Les més completes tenen preus elevats (generalment entre 40-90 €) i estan recomenades per aquells que vulguin un alt nivell de detall, de forma que puguin identificar la majoria d’espècies d’un entorn. Però trobem també altres guies més senzilles que són bastant més econòmiques (10-30 Euros) i que serviran a aquells usuaris que vulguin tenir unes nocions generals de la diversitat d’una zona o bé d’un grup i vulguin conèixer les espècies principals. En aquest cas, ens podem informar prèviament o bé demanar consell extern.

guia identificar ausBé, ja tenim una guia i volem aprofitar-la al màxim, així que ja és hora de sortir al camp a gaudir de la natura. Molts cops podrem trobar situacions curioses, o bé espècies que no hem pogut acabar d’identificar. En aquests casos, poder registrar tota aquesta informació ens serà molt útil per a properes sortides. És per això que recomanem portar una llibreta i un bolígraf o llapis per apuntar allò que veiem.

Podem començar per una zona que ens és habitual o bé acompanyats d’algú que n’entengui més. Amb el temps veurem que identificar aquelles espècies que trobem és una activitat gratificant i que sempre es pot aprendre més. Pot semblar que aquesta activitat és complexa, però res més lluny de la realitat: comença quan creix l’interès per allò que ens envolta i, poc a poc, ens anirem impregnant de la curiositat per entendre millor la natura i el nostre entorn.

Informació addicional:

 

 

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This