Què fer per fotografiar o gravar espècies protegides a Catalunya

A Catalunya existeix una normativa per fotografiar i gravar espècies i entorns naturals, sobretot si estan protegits. Per això és important estar informat.

_VAL2889La fotografia de la natura s’ha convertit en una afició comuna. No fa falta ser un fotògraf professional ni tenir un gran equip per immortalitzar paisatges naturals de gran bellesa o animals en el seu hàbitat natural. Però sí que és necessari tenir algunes coses en ment.

La primera, i molt important, és que s’ha d’evitar causar danys o molèsties a les espècies, accions que poden ser objecte de multes, en alguns casos greus. De fet, directament està prohibit molestar o inquietar intencionadament a qualsevol espècie durant tot l’any segons les normatives estatals i autonòmiques.

També és important conèixer bé les espècies i/o els espais naturals que es volen fotografiar, perquè pot haver-hi èpoques més sensibles per a les espècies o que no es pot accedir a certs llocs. En aquests casos, és important conèixer la normativa al respecte, perquè potser caldran autoritzacions especials.

En el cas de mamífers i ocells, la fotografia està inclosa en el “Decret que regula les activitats fotogràfiques, científiques i esportives que poden afectar les espècies de fauna salvatge”, que diferencia entre espècies poc sensibles, sensibles i molt sensibles (el llistat es pot trobar al mateix Decret).

Les autoritzacions són necessàries per les espècies de les dues últimes categories durant el respectiu període reproductor i, en alguns casos, durant l’època d’hivernada. En cas que en una zona coincideixin espècies de diferents categories, es necessitarà permís a les èpoques descrites, encara que es vulgui fotografiar una espècie poc sensible.

Les sol·licituds de les autoritzacions han de ser enviades a la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, que les derivarà als òrgans competents, encarregats d’acceptar o denegar les sol·licituds.

Les autoritzacions han d’especificar al màxim tota la informació necessària: definir l’activitat, amb quines espècies, a on, quan, com i quina és la finalitat. Per exemple, si s’usa un aguait, s’ha de dir de quin tipus, com es muntarà, quant de temps estarà muntat, com s’atraurà l’espècie, etcètera. També és important dir quantes persones participaran (amb la seva informació personal, com el DNI, el mòbil i el correu) i quin és el seu currículum.

Per acabar, una opció recomanable és parlar amb els agents rurals o els òrgans gestors de la zona que es vol visitar, ja que poden ajudar a resoldre tots els dubtes que es puguin tenir.

 

Informació relacionada:

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This