Fotografiem una recollida de deixalles a la platja

Les recollides de residus són una acció molt potent per conscienciar de la problemàtica de la contaminació als entorns naturals, siguin platges, mars, rius o boscos.

Les deixalles marines són un problema molt greu actualment, que causa un gran impacte, però que encara no és del tot conegut per la majoria de la societat. Una de les accions que es realitzen per minimitzar aquest problema és la recollida de residus a les platges. Per donar a conèixer la seva importància, el passat 28 d’octubre, vam col·laborar amb Oceanogami realitzant un reportatge fotogràfic a una d’aquestes recollides.

recollida platja deixalles recogida playa residuos

Participants recollint deixalles de la platja.

El reportatge fotogràfic és un dels serveis que oferim a CreatiBio i, en aquest cas, va ser complementat amb un vídeo realitzat per Esnid Producciones. L’objectiu d’aquests dos materials comunicatius va ser difondre la tasca dels voluntaris que van recollir residus, mostrar els residus trobats i el seu impacte i conscienciar a la ciutadania.

L’activitat va ser organitzada per Hi-Cone i Ambiente Europeo, amb la col·laboració de Pure Clean Earth. Va constar d’una xerrada informativa a l’Institut de Ciències del Mar, on es va parlar de la problemàtica dels plàstics, i per la pròpia recollida, a les platges del Bogatell i la Nova Icària de Barcelona.

Mostra de deixalles trobades.

Els participants de la sessió van ser, principalment, treballadors de Hi-Cone, l’empresa organitzadora, i les seves famílies, però també van venir persones externes a ajudar a recollir residus.

Durant les dues hores que va durar la recollida, on es van fer dos grups que van anar a una platja cada un, es van recollir més de 15 kg de deixalles, sumant un total de 5504 objectes inventariats. Alguns dels residus més destacats van ser les aproximadament 3000 burilles de tabac o els quasi 800 embolcalls de plàstic de llaminadures. També es van trobar molts bastonets per les orelles, tovalloletes humides, tiretes, llaunes, plaques metàl·liques, peces de materials de construcció, etc. Totes les deixalles van ser separades i llençades als contenidors corresponents.

Molts d’aquests residus són llençats per les persones que van a la platja i poden acabar al mar, contaminant-lo i causant greus danys als ecosistemes marins. Altres ja es trobaven a l’aigua, provinents d’altres llocs, i han acabat varats a la sorra. Això mostra la gran quantitat de deixalles que generem i ens han de conscienciar de l’impacte que causem.

De fet, l’Agència Europea del Medi Ambient estima que cada any entre 10 i 12 milions de tones de deixalles arriben als nostres oceans, causant impactes ambientals, sanitaris i econòmics. Per aquest motiu, aquestes recollides, tant a les platges com en altres entorns naturals, són tan necessàries, així com també ho és la seva divulgació.

0 Comments

Share This