Impactes del canvi climàtic

L’Associació TRENCA porta uns quants anys treballant en la conservació de l’espècie a través de la protecció de les últimes parelles i la conservació de les zones de cria, així com el reforç poblacional mitjançant un ambiciós programa de cria en captivitat i del posterior alliberament de polls. Aquest treball s’està realitzant gràcies al recolzament del Centre de Recuperació i Cria en Captivitat de Vallcalent (Lleida), gestionat per la Generalitat de Catalunya, i amb l’ajuda econòmica de la Fundación Biodiversidad, de la Generalitat de Catalunya i del Zoo de Barcelona. WWF contribueix amb el projecte de la trenca a través d’una aliança estratègica destinada a recolzar el treball de TRENCA. Aquesta col.laboració es centra en l’assesorament tècnic, la recerca de finançament i en la difusió de les fites del projecte de conservació de la Trenca.

Tal i com ens explica la Mª Carmen Llasat, la nostra entrevistada, el canvi climàtic és una realitat que amenaça el futur de tot el planeta. Poques persones dubten avui dia que el seu principal causant és l’ésser humà. Afortunadament, també pot ser l’espècie que pot actuar a temps per a minimitzar els seus efectes, en cas de no poder evitar-los.

El seu efecte mundial provoca que totes les espècies del planeta es vegin afectades per aquest fenomen, Per aquest motiu es considera que és una de les causes que està provocant la desaparició d’espècies en el present i molt probablement en el futur. Hi ha espècies més susceptibles que altres: un exemple és la trenca, l’espècie de la que hem estat parlant durant tot el mes a la web.

La trenca és un ocell migrador que només es troba a Catalunya durant quatre mesos a l’any. La seva migració el porta fins al sud de l’Àfrica, encara que la ruta que utilitza és en part desconeguda fins el moment. Un viatge tant llarg implica unes condicions canviants i molt de perill, a més d’estar subjectes a un temps determinat quan s’arriba al destí.

Per això el canvi climàtic és una amenaça seriosa per a aquesta espècies, així com per a la resta d’animals migradors: un canvi en el clima del lloc d’hivernada o de cria pot provocar que les preses s’adelantin, disminuint el seu aliment, o pot portar unes condicions ambientals no aptes per a la seva supervivència.

Però, com hem dit més amunt, està a les nostres mans actuar i aconseguir que el canvi climàtic no tingui un impacte tant gran.

Informació addicional:

Share This