Les espècies a Catalunya

Fa poc vam veure quin era l’estat de conservació dels hàbitats de Catalunya i avui veurem quin és el de les espècies presents en aquest territori. Coneixerem quantes n’hi ha, com es protegeixen i què implica aquesta protecció. Per començar, veurem què té de particular Catalunya, després valorarem els criteris per considerar una espècie amenaçada i acabarem amb quines formes hi ha de protegir-la, així com què implica cada mètode.

2016_03_estatdelaconservacio_001Catalunya, és una regió amb una rica biodiversitat. Es troba dins de la zona paleàrtica, una de les vuit ecozones de la Terra. I dins d’aquesta,  s’inclou a la conca del Mediterrani, amb  uns hiverns suaus i els estius calorosos i secs. Això, juntament a la gran quantitat d’hàbitats que hi ha,  propícia la alta quantitat de 13000 espècies endèmiques (és a dir, específiques que són pròpies d’una zona en particular). Però tot i que antigament Catalunya havia estat formada per una gran quantitat de zones forestals, algunes activitats de l’home com la desforestació o la sobrepastura han produït un degradament d’aquestes en les últimes decades.

Amb tota aquesta diversitat i la forta acció humana, no és d’estranyar que algunes de les espècies estiguin en perill d’extinció, segons diferents graus establerts per la UICN. Aquests graus es solen dividir en “preocupació menor”, “perill d’extinció” i “perill crític” (de menor a major perill respectivament). Per considerar les categories s’avaluen alguns paràmetres poblacionals que a la vegada, són adequats segons el tipus d’espècie. Per que us feu una idea que el problema no es solament de Catalunya, la UICN va avaluar més de 63000 espècies de tot el món en el seva última edició el 2012. I d’aquestes, en va considerar que més de 19000 estaven amenaçades.

Respecte a la protecció de les espècies amenaçades, hi ha dos tipus de conservació: una d’activa i una altra que consisteix en la protecció legal de les espècies que estan en perill. Aquest última està basada en els plans de conservació i està lligada aquelles espècies protegides per alguna llei o decret. És il·legal l’extracció o manipulació de qualsevol dels individus d’aquestes espècies protegides, ja siguin de fauna, flora, o fongs,  i la seva extracció o perjudici de forma voluntària o involuntària està penada. Per exemple, està prohibit caçar una cabra salvatge ibèrica a menys  que es compte amb un permís especial degudament justificat.

Pel que fa a la protecció activa, a diferència del cas anterior, està formada pels plans de recuperació de les espècies.  Són els casos en que s’ha d’invertir més en la conservació degut al fet que el seu perill d’extinció és gran o és degut a les particularitats de l’espècie (per exemple, si es endèmica d’una zona o té una distribució molt petita). És el cas de la tortuga d’estany o del trencalòs, per posar dos exemples, dels quals es fa cria en captivitat i reintroduccions al medi natural.

2016_03_estatdelaconservacio_006Cal fer una diferenciació amb les accions que es duen a terme als plans de recuperació: totes aquelles accions que es realitzen en el propi medi seràn “in situ”, mentre que definirem com a “ex situ”  aquelles que es realitzen fora del medi, com pot ser per exemple, les accions que es realitzen en un centre de recuperació de fauna.

En ambdós tipus de plans,  molt sovint és necessari fer un seguiment de les poblacions (ja siguin reintroduïdes o no), per veure com es desenvolupen i  quins són els punts forts o febles de la conservació de l’espècie en qüestió..

Com us podeu imaginar, les espècies amenaçades seran el focus principal dels articles que es tractaran a Creatibio, tot i que no l´únic. Però abans de protegir-les espècies i els hàbitats, cal estimar-los, i per a això cal entendre’ls. Precisament aquest és l’objectiu de Creatibio: apropar els projectes de conservació de la biodiversitat de Catalunya. Perquè, la conservació s’inicia en un centre de recuperació, un centre de recerca o un jardí botànic, però acaba amb el respecte de la societat cap a la natura No és simplement que ens agradin les espècies (que també), sinó que s’ha d’entendre que la conservació del nostre medi té un efecte en l’economia, el benestar i la salut nostra.

Informació relacionada:

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This