No alimentar la fauna salvatge

Consell sobre els efectes d’alimentar la fauna salvatge i la de les ciutats i perquè es negatiu per la conservació de les espècies.

El consell d’aquest mes és una mica peculiar. Normalment us oferim idees per gaudir de la natura i participar en la seva conservació. Uns bons exemples d’aquest fet són els consells per fotografiar espècies, per practicar senderisme o per aprendre a identificar la fauna i flora del nostre entorn, entre d’altres. Però avui us donarem un consell per què entengueu la problemàtica d’alimentar la fauna salvatge de les nostres ciutats i ambients urbans.

Hi ha dos motius principals pels quals no és convenient alimentar aquests animals. El primer, és que per a algunes espècies el fet d’aconseguir un aliment de forma fàcil pot ajudar a que no consumeixin el menjar que els pertoca i que tindrà una aportació nutritiva més elevada. És el cas dels ànecs als parcs, que molts cops prescindeixen de pescar o caçar pel fet de que estan tips de pa, un aliment generalment pobre en nutrients. Per aquest motiu la seva condició física o el seu creixement es pot veure limitat.

Salvatge

L’altre motiu és una mica més complex i està relacionat amb la conservació i gestió de les plagues. És molt habitual veure a gent alimentant coloms o gats salvatges, entre altres. En aquest cas no es tracta de l’aportació que reben, sinó del fet que aquestes espècies, al igual que la cotorra de pit gris, la cotorra de Kramer i els porcs senglars, són una plaga.

El fet que aquestes espècies siguin considerades com una plaga indica que el nombre d’individus és superior al que admet aquella zona o ecosistema. És a dir, que hi ha massa animals en aquell lloc i que això pot provocar problemes ecològics i econòmics, ja que s’està mantenint de forma artificial una població que d’altra banda no s’establiria. Les conseqüències són complexes i no es poden entendre del tot en un sol consell com aquest, però el que volem que entengueu és la problemàtica general.

I aleshores, que fem amb aquestes plagues? El millor que podem fer, és no fer res. En el cas que s’hagi de gestionar aquest excés d’animals, ja es farà des de l’Administració. Però hem de tenir clar que alimentant-los sols els dificultem la feina als gestors, que intenten reduir el nombre amb translocacions (canvis de llocs) o captures. D’altra banda, alguns estudis apunten que al Regne Unit, molts coloms han marxat de la ciutat en el  moment en què es deixaven d’alimentar, de forma que la solució podria resultar més senzilla del que creiem en moltes ocasions.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This