Ocean Initiatives, ciència ciutadana per combatre la contaminació marina

Ocean Initiatives és un programa de ciència ciutadana i voluntariat amiental en que qualsevol persona pot organitzar una recollida de brossa marina.

El plàstic suposa un dels grans problemes ambientals relacionats amb el nivell de vida del segle XXI. Prové de combustibles fòssils i, per tant, no és renovable. Una gran quantitat d’aquests plàstics arriben al mar i un cop allà, poden tardar centenars d’anys en degradar-se alliberant substàncies com el Bisfenol-A, que entra a la cadena alimentària humana a través dels peixos i pot causar problemes sanitaris. A més els residus plàstics causen la mort a una gran quantitat d’animals, com tortugues, peixos o aus marines. Per tot això en un consell anterior us facilitàvem idees per reduir el consum de plàstic.

Però les accions al nostre abast no solament estan relacionades amb la prevenció i reducció de la problemàtica reduint el consum del plàstic, sinó que també tenim la opció de participar en activitats de ciència ciutadana que ajudin a recollir la brossa  i sensibilitzar a la població. La ciència ciutadana és aquella investigació en que tota o part de la seva acció es realitza per científics i professionals juntament amb gent sense formació científica. Tot i que és un concepte més o menys nou aquí, l’aparició de les noves tecnologies i el seu ús quotidià permet que, per exemple, fàcilment la ciutadania pugui aportar informació en una gran quantitat de projectes en els quals l’obtenció de la informació pot ser una part clau.

Hi ha molts exemples de projectes de ciència ciutadana però avui us parlarem precisament del programa relacionat amb la problemàtica del plàstic, Ocean Initiatives, de la ONG Surfrider Foundation Europe.

En aquest programa, qualsevol persona pot organitzar una recollida de brossa i comptarà amb l’ajuda de la ONG per obtenir el material necessari i l’acompanyament durant els processos necessaris previs a l’activitat. Un cop realitzada la sortida, les dades es recopilen i es pugen al web, de forma que la ONG podrà realitzar un balanç anual obert a tothom, i que servirà per fer pressions en les seves campanyes.

Ocean Initiatives

En l’activitat hi ha diferents parts: primer es presenta la problemàtica i es reparteix el material, després es realitza la recollida i per acabar es categoritzen els residus. Imatge cedida per Ekoetxea Txingudi

Precisament, un dels aspectes més positius que es tracti d’un programa de ciència ciutadana, és que es pot replicar fàcilment per tota Europa. Solament en aquest any, s’han produït més de 1100 recollides en les que han participat més de 30000 persones. Us podeu imaginar que aquest elevat nombre d’activitats permet obtenir també una gran quantitat de dades, de forma que una de les limitacions que solen tenir els  projectes científics es veu solucionada. Evidentment, per què aquestes dades siguin sòlides s’ha de seguir un protocol, que serà facilitat per la ONG un cop ens registrem a la web.

D’aquesta forma, realitzar una recollida de brossa marina pot ser més fàcil que mai, organitzant-la fins i tot en aquella platja que tenim aprop de casa o aquell riu que sempre veiem ple de brossa. Una forma fantàstica, sense dubte, de ser impulsors del canvi que volem a la societat.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This