Organitzem diferents recollides gràcies al projecte Libera
Informació sobre les diferents recollides que realitzem dins del programa Libera en diferents espais naturals de l’Alt Empordà, a Catalunya. Aquestes recollides es fan en col·laboració amb el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera.
La situació amb les deixalles marines és cada cop més alarmant. L’Agència Europea del Medi Ambient calcula que cada any arriben als mars i oceans del món entre 10 i 12 milions de tones de residus, sent la majoria, plàstic. Com aquesta xifra és realment molt gran, per entendre-ho millor podem fer una comparació més propera: significa que cada minut està arribant un camió de brossa al mar. Com veieu és una situació realment alarmant.
És per això que des de Creatibio, amb col·laboració de Libera i el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRT), hem començat un programa d’apadrinament de diferents espais vitals per a les tortugues autòctones: la mediterrània, la d’estany i la de rierol, sense oblidar les espècies marines que arriben ocasionalment a la costa catalana.
La primera recollida feta, als Aiguamolls de l’Empordà al 8 de març, ha permès treure de la natura més de 100 kg de residus. La majoria han sigut llaunes i ampolles i bosses de plàstic, arribant a sumar 30 kg de pes i més de 170 peces de cada una. Les següents fraccions més recollides han sigut paper i cartró, resta i material per a la deixalleria, amb 25 kg cada un. Aquests residus han sigut gestionats per l’Ajuntament de Palau-tordera, municipi on es va dur a terme l’acció.
La segona i la tercera, realitzades el mateix dia, el 30 d’agost, s’han dut a terme al Parc Natural de Cap de Creus, en diferents punts de Montjoi: a la platja i riera, per una banda, i a la vall, per l’altra. La demora en la realització d’aquestes recollides s’ha degut a la pandèmia, confinament i restriccions causades per la Covid. Per aquest motiu, cada recollida ha comptat amb pocs voluntaris, ja que no es podien fer grups de més de 10 persones. Tot i això, entre les dues recollides s’han tret més de 150 kg de residus, la majoria dels quals han sigut plàstics, sobretot en forma de trossos trencats, i ferralla. Només a la vall de Montjoi s’han retirat uns 50 kg de ferralla. A la platja, per variar, un dels residus que més s’han trobat han sigut burilles de tabac. Tots els residus recollits han sigut gestionats pel propi Parc Natural.
L’última recollida ha tingut lloc l’11 d’octubre, a Sant Quirze de Colera, dins del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera. Ha sigut la recollida amb menys assistents, també degut a la pandèmia, i on s’han recollit menys residus: només 10,5 kg. Tot i això ja són més dels que hi hauria d’haver. Sobretot s’han trobat mocadors, embolcalls i envasos d’aliments i ampolles d’aigua, així com petits trossos de plàstic. Una de les troballes més destacades ha sigut un embolcall amb data de caducitat de 2009. A més, també s’ha detectat un abocament ple d’envasos d’aliments no recollit i que s’ha notificat als Agents Rurals.
Totes aquestes recollides tenen com a objectius fer entendre la problemàtica dels residus i les seves conseqüències mediambientals, donar a conèixer el valor dels espais que es netegen i sensibilitzar sobre la importància de conservar les espècies autòctones de tortugues a Catalunya. Si voleu en donar-nos un cop de mà aviat us avisarem de la propera recollida. Podeu consultar les xarxes socials de Creatibio (Facebook, Twitter o Instagram) o les del CRT (Facebook o Instagram) per obtenir més informació. Per apuntar-vos o demanar més informació solament heu d’escriure a info@creatibio.com. ¡Us hi esperem! I si no podeu venir, agrairem que compartiu aquesta informació amb algú que conegueu i al qui li pugui interessar.
Les recollides, a més, es complementen amb diferents accions de comunicació als mitjans de comunicació i les xarxes socials. Un exemple d’aquestes ha sigut la creació d’una mascota per al projecte: la Natuga. Aquest programa forma part del projecte Libera, impulsat per SEO/Birdlife i Ecoembes. Aquesta iniciativa vol combatre la contaminació dels residus a tot l’estat espanyol, donant suport a diferents entitats que participen en accions d’educació ambiental i recollides de residus. Aquestes recollides permeten obtenir dades sobre els residus i l’origen d’aquests, de forma que són molt importants per entendre millor la problemàtica dels plàstics i la contaminació per residus.
El gran perill dels plàstics és que són un producte molt pràctic i fàcil de fabricar, però que, si arriben als oceans, poden durar centenars d’anys mentre es van fragmentant en petits microplàstics que tindran conseqüències ambientals, econòmiques i sanitàries. Per això hem d’evitar que hi arribin amb les nostres accions quotidianes!
0 Comments