Els usos de les nàiades
Agraïm la informació sobre les nàiades cedida per Núria Valls i Oriol Comas, del centre Camadoca Adeffa, a Santa Maria de Merlès, on es du a terme la cria en captivitat de la nàiade Unio mancus. També agraïm a l’Àlex Farnós, director del Museu de les Terres de l’Ebre, la possibilitat de fer aquesta entrevista.
Les nàiades, concretament la nàiade auriculada (Margaritifera auricularia), han estat habitant el riu Ebre durant milers d’anys. Una mostra d’això és la presència de closques seves en diferents jaciments arqueològics, com el de Molló, prop de Móra la Nova. En aquesta entrevista amb en Àlex Farnós, director del Museu de les Terres de l’Ebre, parlarem de la nàiade i el seu paper en els jaciments. A més, també parlarem de quina és la importància de trobar espècies actuals en jaciments antics i quina informació ens pot donar del seu estat i de l’ecosistema a l’època en què vivien els pobladors del jaciment.
També comentarem quin ha sigut un dels usos que els humans han de fet de les nàiades en èpoques més recents, abans que comencés el seu declivi. D’aquesta manera, es remarca que els seu ús històric no està lligat amb la disminució de les seves poblacions al riu Ebre. I, per acabar, es mostrarà una pinzellada de la importància de l’estudi de la natura per entendre la història humana i com la història humana és important per a l’estudi de la natura. Aquest concepte permet exposar que és necessària una comprensió de l’entorn a nivell global per saber què va passar en el passat i què pot passar en el futur.
Informació addicional: