El variable i amenaçat hàbitat del fartet
Agraïm la col·laboració de la Nati Franch, del Parc Natural del Delta de l’Ebre, així com al propi parc natural, per la informació aportada i les fotografies passades, que han permès crear aquests contingut.
El fartet és un peix força adaptable pel que fa a les característiques del seu ambient, ja que pot tolerar diversos rangs de salinitat, temperatura i pH, així com fluctuacions a les masses d’aigua on viu. Tot i això, és una espècie que està en regressió per culpa de la pèrdua del seu hàbitat, entre altres motius.
Aquest hàbitat on podem trobar el fartet són principalment masses d’aigua estancada o de curs lent, com les que es poden trobar en salines, aiguamolls, llacunes litorals o desembocadures de rius. També el podem trobar en hàbitats més o menys humanitzats com poden ser sèquies, canals de desguàs de zones costaneres i conreus d’arròs. En tots aquest ambients, és important que hi hagi abundant vegetació submergida, on es puguin amagar, i fons tous on puguin trobar l’aliment.
El fet que puguin tolerar les fluctuacions de l’aigua, permet que puguin viure en medis aquàtics permanents i amb escassos canvis en el nivell de l’aigua o en medis amb cicles de dessecament estival i períodes d’inundació que els permetin tenir connexió amb altres zones humides.
L’hàbitat del fartet es pot trobar al llarg de la regió mediterrània de la Península Ibèrica. D’aquesta manera, podem dir que és un peix endèmic molt estès en tota la franja costanera del País Valencià i Catalunya. Abans el seu rang era més ampli que l’actual, però a dia d’avui, a Catalunya encara se’l pot trobar en diferents ambients humits com els Aiguamolls de l’Empordà, el Delta del Llobregat (on s’ha introduït recentment), el Delta de l’Ebre (on viu la població més nombrosa) i en alguns punts de la Costa Daurada.
Esperem que aquesta distribució no disminueixi més els propers anys i que, poc a poc, l’espècie recuperi el seu espai, tant a Catalunya com al País Valencià.
Informació addicional:
0 Comments