La vida curta d'un peix petit

Agraïm la col·laboració de la Nati Franch, del Parc Natural del Delta de l’Ebre, així com al propi parc natural i a Mariano Cebolla, per la informació aportada i les fotografies passades, que han permès crear aquests contingut.

El fartet és un petit peix que no sol sobrepassar els 4’5 cm de longitud, encara que la femella pot arribar a fer fins a 6 cm, ja que és més gran que el mascle. El dimorfisme sexual es mostra al llarg de tota la vida de l’espècie a través de la coloració: els mascles tenen la meitat superior del cos i l’aleta caudal travessades per 12 franges platejades, que es tornen blavoses a l’època de reproducció. La regió ventral, anal i les aletes pèlviques també canvien de color, passant al groc, en aquest cas. Les femelles són marronoses amb taques fosques distribuïdes de manera irregular pel cos.

Tal i com es veu a les fotos que acompanyen aquest text, el seu cos és curt, rabassut i comprimit lateralment. No queda tant clar, però està recobert per grans escates cicloides: són llises i uniformes. Les aletes són arrodonides, sobretot la caudal, i la dorsal i l’anal s’insereixen cap a la meitat del cos. Aquestes no tenen una coloració marcada.

El cap és deprimit (aixafat) i força gros, amb uns ulls també grans. La seva boca és petita, està orientada cap a dalt i és protràctil, és a dir, pot sobresortir de la seva posició cap endavant a l’hora de capturar l’aliment. La boca té petites dents amb tres puntes i estan dipositades en una sola fila (com els humans, per exemple).

Es tracta d’una espècie ovípara, com molts peixos, per tant, posa ous, i de vida curta: madura sexualment als tres mesos i com a màxim pot viure 2-3 anys. El període reproductiu s’estén entre maig i agost, moment durant el qual les femelles fan repetides petites postes de 10-15 ous minúsculs entre les plantes aquàtiques del seu hàbitat: en total arriben a pondre entre 100 i 900 per temporada. Per què la femella pongui els ous, el mascle frega la zona anal de la femella, i llavors els fecunda. L’època de reproducció comporta una elevada mortalitat dels adults.

L’eclosió dels ous es dóna als 8 dies (pot arribar a ser als 18 dies segons la temperatura de l’aigua). Els alevins es mouen per la superfície de l’aigua i creixen ràpid (maduren als 3 mesos com hem dit). Un cop són madurs, ja es converteixen en adults.

Informació addicional:

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This