Zumaia
El flysch de Zumaia és un dels paratges més increïbles de la costa basca degut al seu alt valor geològic i a la bellesa dels seus paisatges.
Avui us trobareu amb unes explicacions una mica particulars, ja que com la sortida que vam fer com a itinerari no és gaire complex, comparat amb altres itineraris que hem publicat a Creatibio i que requereixen indicacions molt més elaborades. De fet, potser no es podria considerar com a itinerari, però creiem que és interessant realitzar les activitats que aquí mencionem degut a la peculiaritat de la costa vasca. D’altra banda, el valor d’aquest itinerari és que té un interès geològic molt alt, ja que se situa dins del Geoparc d’Euskadi, un dels 7 Geoparcs del món. Per aquests motius, creiem que és interessant conèixer algunes opcions per gaudir millor de la zona i apreciar-la més.
En concret, us explicarem algunes activitats que es poden realitzar a la localitat de Zumaia (Guipúscoa). Aquest lloc és conegut ja que durant els últims mesos se n’ha sentit a parlar per ser on es van filmar algunes escenes de la famosa sèrie de televisió “Game of Thrones”, formant part del la fortalesa de “Dragonstone” dins d’aquest món fictici.
Però un dels problemes d’aquesta fama tant recent i relacionada amb el món de la televisió és que poden passar desapercebuts tota una sèrie de valors i característiques que fan única a aquesta zona per arribar a entendre un dels processos més rellevants de la història de la Terra: la caiguda del meteorit que va acabar amb els dinosaures. De manera que, per gaudir al màxim d’aquest valor, us recomanem almenys 2 activitats complementàries i la possibilitat d’una tercera que podeu considerar si en teniu ganes i esteu disposats a invertir més diners.
L’itinerari com a tal, com havíem avançat, és molt curt. Per veure la zona que us descrivim cal accedir a Zumaia, on es pot arribar amb cotxe o bus. Si arribem amb cotxe, podem deixar-lo al municipi i ascendir fins arribar a l’ermita de San Telmo. Si hem accedit amb transport públic, haurem de caminar uns 15-20 minuts des de la parada de bus de Zumaia Un cop allà, veurem una camí apartat on es pot accedir a peu i que seguirà la costa. Serem a sobre del flysch de Zumaia, capes de terra plegades entre sí degut a la pressió que es va produir pel moviment de les plaques tectòniques.
Cal dir que de seguida arribarem al final de l’itinerari i que durant el camí veurem unes vistes espectaculars, imatges que semblen d’un altre món. Tot i això, no observarem massa espècies: la vegetació típica està formada per arbusts adaptats a un substrat dur i no hi ha molta fauna a simple vista (excepte algunes aus marines al voltant). En aquest cas, la majoria d’espècies animals es troben a nivell del substrat rocós que hi ha a la costa, però al trobar-nos a sobre del flysch, no les podrem veure.
Una consideració important en aquest punt és el consell d’anar amb calçat còmode i tenir cura: el camí té moltes irregularitats i estarem passejant a sobre d’un penya-segat, de manera que és necessari tenir en compte algunes precaucions per realitzar-lo de la forma més segura possible. Seguint el camí principal en uns deu minuts ja haurem arribat al final de penya-segat, i per tant no podrem continuar caminant a menys que accedim a alguns camins que es ramifiquen prèviament i que s’apropen més a la costa.
Com hem comentat abans, l’interès d’aquest espai és principalment geològic. I és que es va descobrir en aquest parc una mostra molt evident el pas fa 66 milions d’anys del límit Cretàcic-Terciari, moment en que es van extingir la majoria d’espècies del planeta (tot i que no va ser la extinció més gran de la història). És per això que us recomanàvem complementar aquest passeig amb una visita el Centre d’interpretació d’Algorri: l’espai perfecte per entendre millor aquest lloc tan particular, amb un preu no gaire elevat. Sobre el fet de visitar abans una cosa o altra, creiem que no importa massa a què es dóna prioritat, però sí que pot ser molt més complert realitzar les dues activitats. Amb amb aquestes dues opcions, la visita a Zumaia serà molt més interessant.
Però no només tenim aquestes alternatives. En el cas que ho preferiu, també es realitzen visites i activitats variades, com per exemple un petit tour amb vaixell seguint la costa del Geoparc. La visita que vam realitzar nosaltres, era considerablement més cara que visitar el centre d’interpretació, i possiblement oferia un contingut menys complex (és a dir, més adaptat al públic general). En aquest cas, creiem que és més interessant el centre d’interpretació en quant al contingut, però la visita amb vaixell pot ser una opció a considerar també.
Com veieu, es tracta d’una zona amb un alt interès geològic, i a la qual ens podem aproximar des de diferents entorns o realitzant diferents activitats. Aquesta aproximació complementària és molt interessant, ja que permet entendre millor alguns dels processos més importants de la història del nostre planeta. Sense dubte, és una zona que s’ha de visitar si és viatja a Euskadi i pot ser complementària de visitar altres zones amb un alt interès geològic, com és el cas de San Juan de Gastelugatxe, un lloc que, per cert, encara tenim pendent de visitar.
Si la proposta us agrada i l’acabeu fent, no oblideu dir-ho a les xarxes socials mitjançant l’etiqueta #RutaCreatiBio, acompanyat de fotos que hàgiu fet, tant dels paisatges, com de les espècies.
- Ericacea
0 Comments